Zwanger

Haptotherapie tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, gaat er over het algemeen veel aandacht en zorg uit naar je zwangerschap en je ongeboren kind. Bij de verloskundige of een zwangerschapscursus kun je hierover met veel vragen terecht. Soms kun je tijdens deze periode behoefte hebben aan meer individuele aandacht of verdieping van je eigen gevoelens rondom de zwangerschap. Bij haptotherapie tijdens je zwangerschap sta jij en hoe jij je voelt centraal.

Jij kunt zelf bepalen waar je het accent van de begeleiding op wilt leggen. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om wat extra tijd en ruimte te besteden aan het contact maken met je kindje. Als je opziet tegen de bevalling kan haptotherapie je helpen om het vertrouwen in je eigen lijf te vergroten. Misschien twijfel je over pijnbestrijding, dan kun je leren hoe je op een voelende manier om kunt gaan met pijn en daarmee ervaren waar jouw grenzen liggen met betrekking tot pijn. Wanneer je moeite hebt met ontspannen kan haptotherapie helpend zijn om spanning los te laten. Zo zijn er tal van situaties en voorbeelden te bedenken waarin haptotherapie tijdens je zwangerschap toepasbaar is.

“Het gevoel dat je in je eigen kracht staat, kan geweldig helpen als je aan het bevallen bent”

Zwangerschapshaptonomie

De kwaliteiten van voelen, verbinden en bewustwording zijn ook heel goed toepasbaar tijdens een zwangerschap. Voelen naar je kindje, in verbinding zijn met je partner tijdens het proces, bewust worden wat voor jullie belangrijk is bij een bevalling.

Zwangerschapshaptonomie is een begeleiding van zes sessies voor jou en je partner. We starten als jij, als zwangere vrouw, zelf beweging van je kind in je buik voelt. Dat is meestal rond de 20 weken. 

Wat houdt het in?
Contact maken
Jullie kindje heeft al tijdens de zwangerschap het vermogen om te voelen. Zo voelt het de baarmoederwand en het gerommel van de darmen, maar het kan ook contact maken met de buitenwereld.

De houding van de zwangere vrouw
Het kindje zal steeds meer ruimte gaan vragen en innemen in het lichaam van de moeder. Het kan voor haar zwaarder worden. Via haptonomie kun je ontdekken hoe je je kindje in het midden van je lijf kunt blijven dragen. Je kindje zal zich daar het meest prettig voelen en zelf heb je minder last van lichamelijke klachten als rugpijn, kortademigheid, bekkenpijn en harde buiken. Als partner leer je hoe je daarin kunt begeleiden en ondersteunen.

Voorbereiden op de bevalling
We oefenen hoe je met pijn kunt omgaan zodat jullie de bevalling met vertrouwen tegemoet kunnen treden. Daarnaast is er aandacht voor verschillende baringshoudingen, perstechnieken en het omgaan met weeën. We zullen samen ontdekken wat voor jullie het beste voelt.

Na de geboorte
Nadat jullie kindje is geboren, is het soms zoeken naar nieuw evenwicht. Er is een nieuw wezentje bijgekomen die zijn plek inneemt in je gezin. Daar is ruimte voor nodig. In de sessie na de geboorte kijken we terug op de bevalling en is er aandacht voor de nieuwe balans.